TT-circuit in Assen, foto: Algont (nl)

Zo'n duizend studenten uit heel Europa zijn deze week te vinden op het TT-circuit in Assen. Het afgelopen jaar hebben zij hard gewerkt aan het bouwen van hun eigen racewagens en deze mogen zij nu op het 'heilige asfalt' van de Drentse hoofdstad testen. Het circuit is daarmee het strijdtoneel van de eerste Nederlandse editie van Formula Student, een technische competitie die twintig jaar geleden voor het eerst werd georganiseerd in Amerika. Dit melden NOS, RTV Drenthe en het TT-circuit.

De studenten zijn afkomstig van universiteiten en hogescholen uit 17 verschillende landen. Nederland wordt vertegenwoordigd door teams van de Hanzehogeschool Groningen, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Technische Universiteit Eindhoven.

Volgens organisator Paul Sieljes doen er vooral studenten mee die een technische opleiding volgen met het doel later in de autobranche aan de slag te gaan. "Als je het goed doet, kun je veel gemakkelijker een goede baan krijgen", aldus Sieljes. Zo maakte hij al mee dat bij een wedstrijd in Engeland een student een baan aangeboden kreeg bij een Formule-1 team.

In Europa werd in 1998 voor het eerst een Europese editie van de competitie georganiseerd in Engeland. Daarna volgden Duitsland en Spanje met hun eigen edities. Onder Nederlandse studenten groeide de animo om mee te doen aan Formula Student-wedstrijden de laatste vijf jaar flink. Met inmiddels zes teams vonden Sieljes en medeorganisator Nick van Eerten het dan ook tijd worden voor een Nederlands evenement. Tijdens het evenement beoordelen professionals uit het werkveld de studententeams en hun auto's op ontwerp en presentatie, snelheid en acceleratie, efficiëntie en duurzaamheid.

Vandaag is de laatste dag van het evenement waarna het winnende team bekend zal worden gemaakt.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids