Normal_baby_zwanger_verpleegkundigen_kind

De arbeidskansen voor net afgestudeerden uit de hbo-sector gezondheidszorg zijn erg gunstig. Dit blijkt uit de meest recente cijfers van de HBO-monitor. Afgestudeerden komen relatief snel aan een baan, veelal in de eigen of een verwante richting, en de werkloosheid is het laagst van alle hbo-sectoren. Bovendien is de verwachting dat de werkgelegenheid zal blijven toenemen. Dit meldt HBO-monitor.

Al jaren is de werkloosheid in de gezondheidszorg lager dan in alle andere hbo-sectoren. Wel is de werkloosheid in de andere sectoren de afgelopen jaren sterker gedaald. Uit cijfers van het CBS volgt verdere dat het aantal vacatures na een periode van daling (2008-2014) de laatste jaren weer flink in de lift zit.

Ook het uurloon van afgestudeerden uit de hbo-sector gezondheidszorg ligt beduidend hoger dan het hbo-gemiddelde. Afgestudeerden uit de gezondheidszorg verdienen gemiddeld 15,- euro per uur: ongeveer 8 procent boven het hbo-gemiddelde van 13,90 euro. De relatieve grootverdieners zijn de afgestudeerden van de bacheloropleiding Verloskunde: zij verdienen gemiddeld 20,34 euro per uur. Hun relatief hoge salaris kan onder meer verklaard worden door de grote stijging in de vergoeding door zorgverzekeraars voor een volledige begeleiding van zwangere vrouwen.

Voorlopig lijkt er nog geen einde te komen aan de gunstige arbeidsmarktpositie voor de afgestudeerden in de gezondheidszorg. De verwachting is dat de vergrijzing zal blijven toenemen en dat het aandeel medewerkers van jonger dan 35 jaar verder afneemt. De zorg die moet worden geboden is complexer en intensiever, en er worden hogere kwaliteitseisen gesteld aan zorgverleners. Dit leidt tot de wens om meer personeel met hogere kwalificaties in te zetten. Er is dan ook een toenemende behoefte aan mbo-4 en hbo-geschoolde medewerkers.

Kijk voor meer informatie en cijfers op www.hbo-monitor.nl

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids