Normal_solliciteren__vacature__sollicitatiegesprek__cv

Tijdens recessies stijgt de jeugdwerkloosheid. Jongeren komen moeilijker aan een baan en degenen met een tijdelijk contract verliezen vaak hun baan. In zo’n situatie is te verwachten dat net afgestudeerden moeilijk aan werk komen en vaker werken in banen onder hun niveau. Een belangrijke vraag is of de jongeren die tijdens een recessie starten daar ook op langere termijn nadeel van ondervinden. Sommige internationale studies wijzen daar op; andere laten zien dat de nadelige effecten slechts van korte duur zijn. Dit meldt het Centraal Planbureau (CPB).

In het onderzoek 'Een verloren generatie? Het effect van afstuderen tijdens een recessie' kijkt het CPB naar de gevolgen van afstuderen tijdens een recessie voor hoogopgeleiden in Nederland. Daarvoor gebruikte het planbureau administratieve gegevens met alle afgestudeerden tussen 1996 en 2012. De onderzoekers keken naar de effecten van de werkloosheid bij afstuderen op het loon en de kans op werk, zowel naar de effecten op korte termijn als de effecten tot zeven jaar na afstuderen.

De onderzoekers constateren dat jongeren die afstuderen in een recessie tot drie jaar na afstuderen een lager loon hebben dan jongeren die op een beter moment zijn begonnen op de arbeidsmarkt. Het initiële loon is ruim 2 procent lager, dit verlies neemt vervolgens iets toe, maar verdwijnt daarna snel. Deze jongeren hebben alleen op de korte termijn een lagere kans op werk. Vrouwen verliezen initieel meer dan mannen.

Jongeren die op een slecht moment beginnen, werken vaker bij werkgevers en in sectoren die minder betalen. Ze zoeken daarom eerder naar een nieuwe werkgever en maken vervolgens sneller een overstap van werkgever en/of sector dan jongeren die op een goed moment zijn begonnen. Deze mobiliteit verklaart voor een vijfde deel het inhalen van de initiële loonachterstand. Mannen maken bij een overstap een grotere loongroei door dan vrouwen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids