Normal_hogeschool_windesheim

Op donderdag 8 en vrijdag 9 juni vindt op de Campus van Windesheim in Zwolle de International Honours Conference plaats. Hoe kunnen Honours Learning Communities nationaal en internationaal worden verrijkt en verstevigd door de ervaringen en samenwerking van studenten, docenten, onderzoekers en het werkveld? Dat is de vraag die centraal staat tijdens deze conferentie over honoursonderwijs: verbredend en verdiepend onderwijs voor studenten die over grenzen van hun vakgebied willen kijken. Dit meldt Windesheim.

De conferentie wordt georganiseerd in samenwerking met het Sirius Programma, gericht op excellentie in het hoger onderwijs. Eerdere edities werden gehouden in Amsterdam, Groningen en Utrecht. Dit jaar doet de conferentie Zwolle aan. Binnen Windesheim is het honoursonderwijs een belangrijk thema. Voorbeelden op de hogeschool zijn het Windesheim Honours College, de Honours Programmes en de Honours Tracks.

"Na tien jaar honoursonderwijs zie je dat het innovatieve van honours steeds zichtbaarder wordt in het hoger onderwijs. We kunnen van elkaars ervaringen leren. Die transfer staat centraal in deze conferentie,’ zegt Lineke Stobbe, opleidingsmanager van het Honours College en projectleider van de conferentie.

Keynote speakers Etienne en Beverly Wenger-Trayner uit de VS verzorgen tijdens de opening een interactieve sessie. Beiden zijn internationaal erkende leiders op het gebied van Social Learning Theory en Communities of Practice. Op 9 juni sluit Margriet Sitskoorn, hoogleraar Klinische Neuropsychologie aan de Universiteit Tilburg, de conferentie af. Haar lezing ‘Wired for success: high performance is a new world’ gaat in op de ontwikkeling van de executieve functies van onze hersenen in relatie tot talentontwikkeling.

Naast deze en andere sprekers zijn er meer dan 50 verschillende workshops voor de deelnemers die uit Nederland, maar ook uit andere Europese landen, de VS, Zuid-Afrika en China komen. Het programma van vrijdag richt zich vooral op studenten. Zij kunnen onder meer deelnemen aan posterpresentaties die in samenwerking met Glocality (Open Access Undergraduate Academic Journal) worden georganiseerd. De conferentie richt zich op (honours) studenten, docenten en onderzoekers, maar ook op mensen uit het werkveld die geïnteresseerd zijn in Honours Onderwijs en Learning Communities.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids