Normal_trein

Minister Bussemaker van Onderwijs ziet geen aanleiding om DUO op te dragen alle aanmaningen stop te zetten als gevolg van het te laat stopzetten van het studentenreisproduct. 

Dat schrijft de minister in antwoorden op Kamervragen die over dit onderwerp werden gesteld. Onder studenten bestaat veel ophef over de boetes die worden opgelegd. Het ministerie van heeft opdracht gegeven om onderzoek te doen naar het automatisch stopzetten van de ov-kaart. Kamerlid Zihni Ozdil (GroenLinks) vroeg zich af of de minister gedurende het onderzoek de aanmaningen wil stopzetten en geen nieuwe gevallen wil doorverwijzen naar een deurwaarder.

Bussemaker ziet daartoe geen aanleiding: “Het lijkt mij volkomen logisch dat DUO studenten bij herhaling wijst op hun plichten om het studentenreisproduct stop te zetten”, schrijft ze. “Eerder heb ik al geconstateerd dat de communicatie van DUO op genoemde punten beter kan, en heb ik al een aantal zaken in gang gezet. Zo is op de website van DUO op meerdere plekken en nadrukkelijker de waarschuwing voor een ov-boete opgenomen. Verder is de titel van het e-mailbericht waarmee DUO studenten informeert over een ov-boete verduidelijkt."

Studenten hebben de afgelopen drie jaar bijna 140 miljoen euro aan boetes moeten betalen omdat ze hun gratis ov-kaart te laat stopzetten, zo bleek uit onderzoek van tv-programma Kassa. Hoewel de vervoerders het ontkennen, zijn er volgens deskundigen wel degelijk technische mogelijkheden om het reisproduct automatisch te stoppen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids