Logo_logo_cdja

Het CDJA, de jongerafdeling van het CDA, wil dat de partij een breekpunt maakt van de basisbeurs tijdens de coalitiebesprekingen. De christendemocraten hebben tijdens de verkiezingsperiode langdurig campagne gevoerd over de herinvoering van de basisbeurs. Het CDJA wil dat de partij zijn uiterste best doet om deze belofte waar te maken. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Al voordat het leenstelsel inging was het CDA ertegen. De partij is namelijk van mening dat de drempel om te gaan studeren hiermee hoger wordt. Daarom pleitte het CDA in zijn verkiezingsprogramma voor de herinvoering van de basisbeurs voor alle bachelorstudenten. Het CDJA vindt echter geen programmapunt meer, maar een breekpunt. En zo zou het CDA de basisbeurs moeten beschouwen tijdens de onderhandelingen over de coalitie.

“Uit alle onderzoeken die de laatste tijd zijn gedaan naar de gevolgen van het leenstelsel blijkt dat dit systeem niet werkt. De toegankelijkheid van het hoger onderwijs is drastisch afgenomen en de studieschulden stijgen snel. Nu al staan de studenten gezamenlijk voor 17 miljard euro aan de lat, maar dit bedrag zal de komende vier jaar verdubbelen als het leenstelsel blijft bestaan”, zegt CDJA-voorzitter Ard Warnink.

Naast het CDA nemen de VVD, D66 en GroenLinks deel aan de coalitiegesprekken. Alleen het CDA is voor de herinvoering van de basisbeurs. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids