Normal_fusie__samenwerking__puzzel__handen

Werkgevers roepen het nieuwe kabinet op om de succesvolle samenwerking tussen bedrijven en het beroepsonderwijs een boost te geven. Zij geven daarmee een reactie op de vandaag verschenen eindevaluatie van de ontwikkeling van Centra voor innovatief vakmanschap in het mbo en de Centres of expertise in het hbo. In deze centra werken onderwijs en bedrijfsleven succesvol samen aan uitdagend en relevant onderwijs, zo is de conclusie. Dit meldt PBT.

In vijf jaar tijd zijn in het hele land ruim 4500 bedrijven, 50 duizend studenten, 4000 docenten en 83 mbo-instellingen en hogescholen gaan samenwerken in 134 van deze innovatie en opleidingscentra. Hierin is 400 miljoen euro gezamenlijk geïnvesteerd door het Rijk, regio's en het bedrijfsleven. 
 
Michaël van Straalen, voorzitter van MKB Nederland: " De samenwerking tussen bedrijven en onderwijsinstellingen in deze centra loont. Het beroepsonderwijs richt zich zo op de behoeften en ontwikkelingen van bedrijven in de regio, waarbij de kwaliteit èn relevantie van het onderwijs verbetert. Het hele beroepsonderwijs kan van deze formule gaan profiteren". 
 
“Deze succesformule slaat aan in de regio”, concludeert Piet van Staalduinen, voorzitter van de expertcommissie. "De bedrijven in zo’n mbo- en hbo-centrum investeren gemiddeld 469.000 euro per jaar, omdat ze echt meerwaarde zien. Zij krijgen door een centrum beter onderwijs, laagdrempelige toegang tot toegepast onderzoek, beter geschoolde jonge technici en snellere en betere omscholing van zittende medewerker.” 
 
Ton Heerts, voorzitter MBO Raad: “Het succes van de CiV’s bewijst dat innovatie en het mbo uitstekend hand in hand gaan. Een mooie, effectief sectoraal initiatief dat past in de vormen van samenwerking die scholen en het bedrijfsleven in de regio ontwikkelen.”
 
De presentatie van de eindevaluatie van de Centra vind plaats tijdens de uitreiking van de Pro-Motor Award 2017
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids