Logo_hanzehogeschool_logo

Op donderdag 23 maart installeert het College van Bestuur van de Hanzehogeschool drs. Willem Foorthuis als lector Duurzaam Coöperatief Ondernemen. De installatie vindt om 16.00 uur plaats in strokartonfabriek Free & Co in Oude Pekela, waar de hele dag een regionale conferentie over business- en verdienmodellen voor coöperaties van de 21e eeuw plaatsvindt. Dit meldt Hanzehogeschool.

Na de 19e eeuw verdwenen bijna alle coöperaties als gevolg van globalisering. Nu de roep om duurzaamheid, collectiviteit en herverdeling van verantwoordelijkheden weer harder klinkt, laat lector Foorthuis zien dat de coöperatie weer de toekomst heeft. Maar wél in een nieuwe vorm, als structurele samenwerking tussen ondernemers, onderwijs en overheid. Deze drie partijen kunnen regionale economische ketens bouwen voor bijvoorbeeld voedsel, energie, water, gezondheid, startups en biobased economie.
 
Samen met het Samenwerkingsverband Noord-Nederland gaat het lectoraat met ondernemers, onderwijs en onderzoek een programma voorbereiden om de coöperatieve innovatiewerkplaats krachtig MKB regio breed uit te rollen. Hierin wordt het opleiden van toekomstige professionals geschakeld aan het oplossen van problemen en uitdagingen in de beroepspraktijk. De installatie van het lectoraat is de aftrap voor het bouwen van deze innovatiewerkplaats.
 
Gebiedscoöperatie Westerkwartier is een goed voorbeeld van Duurzaam Coöperatief Ondernemen. Het lectoraat houdt zich bezig met de opbouw, het monitoren en begeleiden van nieuwe business modellen. Het lectoraat is verbonden aan het Marian van Os Centrum voor Ondernemerschap en het Instituut voor Financieel Economisch Management van de Hanzehogeschool Groningen.
 
Willem Foorthuis (1957) beweegt zich al lang op het snijvlak van onderwijs, ondernemers en overheden, geschakeld met regionale ontwikkeling. Sinds 2000 werkt hij aan de ontwikkeling van een permanente regionale verbinding, eerst bij hogeschool Van Hall Larenstein/WUR en nu bij de Hanzehogeschool. Hij ontving de Nationale HBO Innovatieprijs voor de ontwikkeling van het concept van de kenniswerkplaats. Als rode lijn door zijn werk in de afgelopen decennia loopt een mix van vier begrippen: plaats/regio, culturele kwaliteit, medeverantwoordelijk en coöperatie. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids