Normal_nvao__logo

De NVAO heeft haar strategie voor de periode 2017-2020 ontwikkeld. Transparante zorg voor de kwaliteit van het hoger onderwijs blijft de belangrijkste maatschappelijke opdracht. Onder de noemer ‘NVAO. Vertrouwen in kwaliteit’  wil de organisatie de komende jaren de externe beoordeling van de kwaliteit nauwer laten aansluiten bij de kwaliteitszorg van de onderwijsinstellingen zelf. Dit meldt de NVAO.

De komende jaren streeft de NVAO naar een hoger onderwijs met een kwaliteitscultuur waarin personen en organisaties op vanzelfsprekende wijze werken aan voortdurende kwaliteitsbewaking en -versterking. Hierbij werkt de NVAO vanuit vertrouwen in de kwaliteit van het hoger onderwijs, respecteert zij de autonomie van de instellingen, werkt zij transparant en vermindert zij de lasten zoveel mogelijk.
 
Transparante zorg voor de kwaliteit van het hoger onderwijs blijft de NVAO als belangrijkste maatschappelijke opdracht zien. Vertrouwen vormt het fundament waarop de hogeronderwijsinstellingen hun eigen kwaliteitscultuur kunnen uitbouwen. De NVAO respecteert ten volle de eigen verantwoordelijkheid van de instelling om de ontwikkeling van haar kwaliteitscultuur te versterken en zij stemt haar beoordelingsproces hierop af.
 
Voor Nederland komt een nieuwe ronde Instellingstoetsen aan de orde. De NVAO zal daarnaast meer aandacht aan de training van panels van vakgenoten schenken en voorafgaand aan de accreditatieprocedure meer in contact treden met de opleidingen en instellingen. Hierdoor treden tijdens de procedure minder vragen op en kan de NVAO terughoudender optreden.
 
Een belangrijk uitgangspunt voor de nieuwe strategie vormde de diversiteit in de ontwikkeling van de kwaliteitszorgstelsels in Nederland en Vlaanderen. De afgelopen jaren zijn de kwaliteitszorgstelsels in Vlaanderen en Nederland met een eigen focus en aanpak verder ontwikkeld. De NVAO gaat beide stelsels ondersteunen door onder één gezamenlijk bestuur een Vlaamse en een Nederlandse afdeling in te richten. Zo biedt de organisatie meer ruimte om zich te richten op verschillende wensen en kunnen taken op de voor iedere regio meest efficiënte werkwijze worden aangepakt. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids