Normal_groen

Studenten aan de Business, Building en Technologie-academie van Hogeschool Saxion in Enschede kunnen sinds november beter en rustiger werken. Het geheim? Een wand met planten in de hal van de school. Dat meldt Tubantia.

Volgens projectleider Joke Bults is duidelijk te zien dat de prestaties van de studenten sinds drie maanden beter zijn geworden. Het groen zorgt voor de opname van CO2 waardoor er genoeg zuurstof door de school wordt verspreid. Juist in een gebouw waar veel mensen komen is dat van groot belang.

Het idee is geïnspireerd op een initiatief van een basisschool die een soortgelijke plantenwand construeerde. Kinderen haalden sindsdien betere resultaten. Het Saxion wilde daarom eenzelfde proef doen, met het verschil dat de hogeschool daarbij ook technische metingen uitvoert. Onder andere de hoeveelheid licht, zuurstof, water, fijnstof en geluidsabsorptie wordt nauwkeurig geanalyseerd. De planten hangen in elk geval nog de komende drie jaar in de hal. Aan de hand van de analyses wordt vervolgens gekeken of het project wordt voortgezet.

Behalve goede resultaten van studenten wil het Saxion bovendien graag het duurzaamheidscertificaat behalen. In dat geval moet elk klaslokaal op den duur worden voorzien van groen. Wat het effect van de planten in zo'n kleinere ruimte is, wordt nog dit schooljaar getest. Mochten de resultaten daarvan positief zijn, dan krijgt groenspecialist MOOOZ het nog druk. MOOOZ heeft de planten in de school aangebracht en zorgt ook voor het onderhoud ervan. Tot dusver groeien de planten als kool; daar zal het niet aan liggen. Of de studieresultaten daardoor ook de komende maanden op hoog niveau blijven, is nog even afwachten.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids