Normal_student__studeren__leren__boeken__thuis

Steeds meer studenten doen een studie of stage in het buitenland. 24 procent van de studenten die in 2013/2014 afstudeerden, heeft een buitenlandse studie-ervaring op zak. Dat is een recordaantal, blijkt uit een analyse van EP-Nuffic. Dit meldt EP-Nuffic.

De populairste bestemmingen zijn onze buurlanden, Spanje en de Verenigde Staten. Van de studenten die in 2013/2014 afstudeerden, ging 24 procent voor een korte uitwisseling of stage over de grens. Ze blijven dan ingeschreven staan aan een Nederlandse hogeschool of universiteit en halen in het buitenland extra studiepunten. Een jaar eerder was dat nog 22 procent.
 
Bijna de helft van de studenten met buitenlandervaring maakt gebruik van Erasmus+, het Europese subsidieprogramma voor onderwijs, jeugd en sport dat dit jaar haar 30-jarige bestaan viert. Het aantal Nederlandse studenten dat gebruikt maakt van Erasmus+ is in de afgelopen 10 jaar ruim verdubbeld. Van bijna 6.000 in 2006, naar ruim 12.000 in 2016. Daarmee is Erasmus+ het belangrijkste programma voor studenten die over de grens studeren of stage lopen. 
 
Uit de nieuwe analyse van EP-Nuffic blijkt dat bijna 13.700 studenten uit Nederland een volledige bachelor- of masterstudie in het buitenland volgen. Dat is 2 procent van alle studenten in Nederland. Het Europese gemiddelde is 3,3 procent.
 
Sinds 2007 kunnen studenten hun Nederlandse studiefinanciering meenemen naar het buitenland, mits de studie van voldoende kwaliteit is. In 2015/2016 maakte twee derde van de buitenlandgangers daar gebruik van. Een verdere flexibilisering en verruiming van het collegekrediet en studievoorschot, zoals recent bepleit door studentenorganisaties ISO, LSVb en NWS, kan bijdragen aan een verdere stijging. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids