Normal_geld_rekenmachine

Minister Bussemaker van Onderwijs staat achter de studentenorganisaties die eisen dat hoger onderwijsinstellingen moeten stoppen met het vragen van onrechtmatige extra bijdrages voor studiematerialen of activiteiten naast het collegegeld. Bussemaker gaat de instellingen hierop aanspreken. Dit meldt NU.nl.

Bussemaker is ''het roerend met de studenten eens dat er geen verplichte eigen bijdrage mag worden gevraagd van studenten''. De minister vindt dat er altijd een oplossing moet worden gezocht voor studenten die een eigen bijdrage niet kunnen betalen. Dit zegt Bussemaker na het gesprek van gisteren met het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) over de problemen rond de onrechtmatige extra bijdrages. De materialen of studie-activiteiten waarvoor opleidingen een extra bijdrage vragen zijn formeel niet verplicht. In de praktijk komt het er echter vaak op neer dat studenten die weigeren te betalen studiepunten mislopen en dus hun diploma niet kunnen halen.
 
Het probleem dat het ISO bij de minister aankaartte, is niet van de laatste tijd. Drie jaar geleden speelde het ook al. De minister stelde toen vast dat het betalen van het collegegeld voldoende moet zijn om de kosten voor een opleiding te dekken. Een tijd lang hielden universiteiten en hogescholen zich aan de afspraak maar sinds enkele maanden neemt het aantal meldingen van studenten weer toe. De afgelopen vier weken ontvingen de studentenbonden zeker honderd klachten van studenten. De SP opende vorige maand een meldpunt waar studenten met klachten over opleidingskosten terecht kunnen.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids