Normal_studenten_klas_lokaal_les

Het aantal studenten aan hogescholen neemt weer toe, maar nog niet voldoende om de krimp van  vorig studiejaar teniet te doen. Een tegenvaller, zegt voorzitter Thom de Graaf van Vereniging Hogescholen. De invoering van het leenstelsel lijkt de oorzaak van de lagere instoom in het hoger beroepsonderwijs. Vooral het teruglopende aantal vwo’ers dat kiest voor een opleiding in het hbo baart de vereniging zorgen. Dit meldt Vereniging Hogescholen.

De instroom vanuit het vwo neemt al sinds 2013 af. Dit jaar is de afname weliswaar minder groot maar staat nog altijd in schril contrast met de instroom op universiteiten. Het totale aantal studenten op universiteiten is met 2,6 procent gegroeid, tegenover een totale groei van 0,9 procent op hogescholen. Het hbo is daarmee op het niveau van 2014. Hbo-instellingen mochten dit schooljaar wel ruim 5 procent meer eerstejaars verwelkomen maar tegenover een daling van het aantal aanmeldingen van 6,6 procent vorig jaar is dus slechts sprake van gedeeltelijk herstel.

De Associate Degree programma’s doen het daarentegen zeer goed met een forse groei van ruim 23 procent. Daarmee vertegenwoordigen de AD-opleidingen 8 procent van de totale groei in het hbo. Thom de Graaf: “De zelfstandige status die door de minister wordt voorgesteld aan de 2-jarige Associate degree opleiding te geven zal de belangstelling voor deze opleidingen alleen maar laten toenemen.”

Ook bij de pabo’s is een licht herstel zichtbaar. Vorig jaar kregen de lerarenopleidingen een flinke klap met 32 procent minder aanmeldingen als gevolg van de strengere toelatingseisen. Dit jaar is er weer een toename van ruim 8 procent. Daarmee is de totale instroom nog steeds maar de helft van het aantal aanmeldingen in 2006.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids