Normal_normal_international_students

Minder dan 10 procent van de werkgevers in Nederland let op studie-ervaring in het buitenland. Buitenlandse stages tellen voor 17,4 procent van de werkgevers hier mee. In Nederland zijn de cijfers lager dan in de meeste andere landen. Dit blijkt uit een analyse van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI - een instituut van de KNAW), waarin 31 landen zijn onderzocht. Dit meldt KNAW.

De studie is gebaseerd op de Flash Eurobarometer 304, een vragenlijst die is voorgelegd aan personeelsfunctionarissen van 7036 bedrijven met meer dan 50 werknemers in alle EU-lidstaten, IJsland, Noorwegen en Turkije. Buitenlandse studies en stages worden vooral gewaardeerd door werkgevers in Zuid-Europa, Oostenrijk, Finland, Letland, Luxemburg en Turkije.

Uit de studie blijkt dat buitenlandse werkervaring telt slechts bij een minderheid van werkgevers mee. Hoger onderwijsinstellingen en de Europese Commissie zouden de voordelen van buitenlandse ervaring beter aan werkgevers duidelijk moeten maken, concluderen de onderzoekers.
Ook studenten moeten beter worden geïnformeerd over hoe ze hun buitenlandse ervaring bij een sollicitatie kunnen gebruiken. Werkgevers geven namelijk vaak wel aan geïnteresseerd te zijn in specifieke vaardigheden die het resultaat kunnen zijn van een buitenlands verblijf.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids