Normal_belastingdienst_amsterdam_3

De Islamitische Universiteit van Europa (IUE) heeft via Facebook gereageerd op de berichten over de mogelijke miljoenenfraude door drie bestuurders van de school. Volgens de school is het nieuws gebaseerd op onvolledig onderzoek en hebben de beschuldigingen als doel de reputatie van de IUE te schaden. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

De FIOD doet onderzoek naar drie bestuurders van de IUE. Ze worden verdacht van witwassen, valsheid in geschrifte en fraude met giftenaftrek. Zo zouden de bestuurders valse kwitanties hebben uitgeschreven voor donaties aan de school en daarmee zo'n tweeduizend mensen hebben aangezet tot belastingfraude. In totaal zou het gaan om een bedrag van 8,5 miljoen euro aan onterechte giftenaftrek. De bestuurders zijn gearresteerd.

Het is nog niet duidelijk of het ontvangen geld werd gebruikt om de opleiding te financieren. De FIOD onderzoekt op dit moment de administratie van de particuliere onderwijsinstelling. In de reactie op de Turkstalige Facebookpagina van de school stelt de IUE echter dat het onderzoek van de FIOD "geen verband [houdt] met het collegegeld voor studenten of met de opleidingen of het onderwijs van de universiteit".

De school roept haar studenten op zich niks aan te trekken van de berichtgeving over het FIOD-onderzoek. Toch reageren studenten ontzet en spreken van "een hetze" en "groeiende islamofobie".  De IUE werd in 2001 opgericht en heeft een hbo-accreditatie voor de Master Islamitische geestelijke verzorging. Het ministerie van Onderwijs heeft weinig te zeggen over de onderwijsinstelling omdat de stichting geen financiering van de overheid ontvangt.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids