Normal_ecstacy_monogram_xtc_pillen_medicijnen

Uit cijfers van het Trimbos-instituut blijkt dat studenten in het hoger onderwijs twee keer zoveel xtc gebruiken als hun leeftijdsgenoten. Eigen onderzoeken van hoger-onderwijsinstellingen laten hierin wisselende, vaak hogere, cijfers zien. Andere schattingen zijn dat zelfs bijna 80 procent van de studenten weleens een pilletje heeft genomen. Dit meldt Leidsch Dagblad.

Volgens het Trimbos-instituut slikt 34 procent van de studenten weleens een pilletje tijdens het uitgaan, tegenover 17 procent van hun leeftijdsgenoten die geen hoger onderwijs volgen. Hoger-onderwijsinstellingen die onder hun eigen studenten vragenlijsten hebben uitgezet kwamen op sterk wisselende aantallen uit. In Rotterdam had 30 procent van de studenten weleens xtc gebruikt tegen ruim 65 procent van de studenten van de Universiteit en Hogeschool van Amsterdam. De Leidse studentenpsycholoog Emile Dingjan doet er nog een schepje bovenop: "Ga er maar vanuit dat 75 tot 80 procent van de studentenpopulatie weleens xtc gebruikt heeft." Hij denkt dat de officiële aantallen zoveel lager liggen omdat studenten niet open zijn over hun drugsgebruik. 
 
Het hoge xtc-gebruik is voor het Trimbos-instituut reden om een voorlichtingscampagne te beginnen, die speciaal gericht is op deze doelgroep. De campagne wordt nu ontwikkeld en moet volgend jaar breed worden uitgezet. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids