Normal_ipad__tablet__onderwijs__docent__leerling__uitleg__ipad_onderwijs__digitaal

Partijen D66 en CDA vinden de een brede pabo-opleiding de kwaliteit van het leraarschap ondermijnt. Liever zien zij aparte opleidingen voor de onderbouw en bovenbouw. De partijen willen dat staatssecretaris Dekker hierover in overleg gaat met pabo’s. Dekker vindt het echter nog te vroeg om dergelijke stappen te nemen omdat hij problemen voorziet met de bevoegdheid van leraren. Dit meldt ScienceGuide.

De pabo leidt nu op tot één lesbevoegdheid voor alle groepen van de basisschool. D66 en CDA willen dit aanpassen naar een algemeen eerste jaar waarna studenten kiezen voor een driejarige specialisatie in onderbouw (kinderen tot 7 jaar) of bovenbouw (kinderen van 7 tot 12 jaar). Dat zou niet alleen het kwaliteit van het onderwijs ten goede komen, denken de partijen, maar ook het vak van leraar aantrekkelijker kunnen maken, met name voor mannen.

De partijen willen eigenlijk niet wachten op onderzoek maar direct actie. Wat hen betreft gaat Dekker nu al in overleg met pabo’s over de mogelijkheden om aparte opleidingen aan te bieden. Dit vindt Dekker echter geen goed plan, hoewel hij erkent dat er mogelijk goede argumenten zijn voor het voorstel. De consequenties voor de lesbevoegdheid en het onderwijsstelsel zijn te groot om deze aanpassing onmiddellijk door te voeren. Wel zei hij toe het voorstel serieus te onderzoeken. Ook is Dekker al in gesprek met verschillende opleidingen om te zien of zij behoefte hebben aan een tweedeling.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids