Normal_docent__leraar__uitleg__les__bord__uitleg

De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) heeft bezwaar aangetekend tegen de plannen voor een universitaire pabo van de Radboud Universiteit. De academische opleiding voor basisschooldocenten zou vanaf studiejaar 2017/2108 van start moeten gaan. Dat meldt de Gelderlander.

Karin van Weegen, pabo-directeur van de HAN, is bang dat de oprichting van de universitaire pabo ten koste zal gaan van de toestroom van studenten naar de pabo van de HAN. Ook andere hogescholen zijn niet meteen onverdeeld enthousiast over de plannen. De HAN heeft nu officieel bezwaar ingediend bij de landelijke Commissie Doelmatigheid Hoger Onderwijs. 
 
Volgens een woordvoerder van de Radboud Universiteit is het doel van de universitaire bachelor “om professionals op te leiden die in staat zijn wetenschappelijke inzichten over onderwijs te vertalen naar de onderwijspraktijk. Met meer diversiteit in schoolteams versterk je de onderwijskwaliteit.” 
 
Zowel minister Bussemaker als de PO-Raad zijn positief over de plannen voor een academische pabo. Bussemaker hoopt dat op deze manier meer vwo'ers getrokken worden naar de baan van basisschoolleraar.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids