Samenwerking HAN en Alliander lijkt succes voor hbo’ers

Een technische opleiding op hbo-niveau waarbij je betaald krijgt. Dit is ontstaan door de aanhoudende vraag naar techneuten. Scholen en bedrijven zijn door dit probleem gedwongen om met creatieve oplossingen te komen. De HAN (Hogeschool Arnhem) en het Arnhemse Alliander besloten daarom een aantal jaar geleden om te gaan samenwerken. Dat is een succes gebleken. De eerste lichting studenten is inmiddels afgestudeerd en werkt nu dagelijks in de techniek. Dat meldt Omroep Gelderland.

De energietransitie is in volle gang, dat is onder andere te merken aan de zonnepanelen op daken en cv-ketels die worden vervangen door elektrische warmtepompen. Om dit allemaal te kunnen realiseren is er een groter stroomnet nodig. Alliander (elektriciteitsbedrijf) heeft extra techneuten nodig voor het uitvoeren van alle technische werkzaamheden, zoals het vervangen van kabels. 

Elektrotechniek student

Alex Willemse begon in 2022 aan zijn technische opleiding bij de HAN. In diezelfde periode trad hij ook in dienst bij Qirion (onderdeel van Alliander). Willemse volgt een elektrotechniek opleiding. Hij kan tijdens het volgen van deze opleiding zijn kennis direct toepassen in de praktijk, omdat hij een werk leertraject volgt en vier dagen in de week werkzaam is bij Qirion. "Vaak als je een hbo-studie begint, word je vooral theoretisch opgeleid. Vaak mis je dan een stukje praktische kennis en die praktische kennis kun je heel mooi hier opdoen", vertelt Alex.

De vaardigheden die iemand als Alex leert tijdens zijn werk leertraject, daar hebben de bedrijven tegenwoordig behoefte aan, vertelt Jeroen van Vessem, Teamleider Vermogen Schakelaar bij Qirion. "Er staan wat gebieden op rood in Nederland. Er moeten een hele hoop onderstations gebouwd worden. Daar heb je mensen voor nodig."

En precies daarom besloten de HAN en Alliander te gaan samenwerken. "Iedereen kan het in de kranten lezen, of op het journaal horen", zegt Mieke de Vries van de HAN. "Hoe groot de tekorten aan goed opgeleide technici zijn voor de energietransitie. Netbeheerders hebben daar last van. Dus die willen heel graag hun personeelstekorten aanvullen." 38 hbo’ers zijn inmiddels gestart met dit werk leertraject.

Door: Nationale Onderwijsgids / Parris Fokkema