Normal_onderzoek_wetenschap

Er komt een nieuw innovatiecentrum op de Zernike Campus in Groningen. Het nieuwe gebouw biedt plaats aan laboratoria en kantoren voor bedrijven op het snijvlak van landbouw en chemie. Met onderwijsinstellingen zoals de Hanzehogeschool, de RuG en het Noorderpoortcollege op een steenworp afstand is expertise dichtbij. Dit meldt de provincie Groningen.

Het innovatiecentrum moet een aantrekkelijke vestigingsplaats worden voor vernieuwende bedrijven die zich bezighouden met bio-economie. Voorbeelden van bio-economie zijn onderzoek naar mogelijkheden van hernieuwbare (natuurlijke) grondstoffen voor hoogwaardige toepassingen zoals groene chemicaliën en het winnen van energie uit restproducten. Door de bouw van het innovatiecentrum ontstaat een moderne onderzoeksfaciliteit voor bedrijven die actief zijn op het snijvlak van landbouw en groene chemie. Door de locatie op de Zernike Campus in Groningen staat het centrum tussen allerlei onderwijsinstellingen, zoals de RuG, de Hanzehogeschool en het Noorderpoortcollege, die gespecialiseerd zijn in dit vakgebied. 
 
In het innovatiecentrum kunnen ongeveer 150 mensen aan de slag. De bouw van het centrum moet volgend jaar starten en voor de zomer van 2018 klaar zijn. In totaal  kost de bouw van het centrum bijna 15 miljoen euro. De subsidie komt uit het budget Rijkseconomisch Programma Zuiderzeelijn (REP-ZZL), de compensatiegelden voor het niet-doorgaan van de Zuiderzeelijn.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids