Normal_computer__studeren__werken__student__digitaal

Hogescholen zijn bezig een landelijke database met toetsvragen te ontwikkelen. Hiermee willen zij de toenemende toetsfraude onder studenten tegengaan. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

De database bevat inmiddels duizenden toetsvragen. Haagse Hogeschool, Saxion en de hogescholen van Rotterdam, Amsterdam en Utrecht hebben hiertoe het initiatief genomen. Er zijn nog gesprekken gaande met andere hogescholen die zich aan willen sluiten.
 
Door de landelijke database is het niet meer nodig om tentamenvragen te beschermen tegen diefstal door studenten. De database bevat duizenden beschikbare vragen die mogelijkerwijs op een tentamen worden gesteld. Tijdens een toets krijgt elke student zijn eigen set met vragen. Een computer haalt willekeurig de selectie uit het aanbod. En mocht een student toch alle vragen uit zijn hoofd leren, dan heeft hij of zij precies de kennis die de hogeschool wenst.
 
De grote landelijke database wordt opgebouwd voor verschillende vakgebieden, waarbij bedrijfskunde een van de eerste is. In Den Haag en Rotterdam wordt al met het systeem gewerkt.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids