Normal_muzieknoten_noten_klarinet_instrument_muziek

Vandaag vindt in Maastricht de officiële opening plaats van de European Opera Academy (EOA). Dit is een samenwerkingsverband van dertien conservatoria uit twaalf Europese landen, met ieder een of meerdere specialisme(n). Het doel is om nationale en internationale topstudenten op het gebied van opera en muziektheater de gelegenheid te bieden hun talenten verder te ontwikkelen en hen te laten excelleren. De EOA is een initiatief van Conservatorium Maastricht, onderdeel van Zuyd Hogeschool, en streeft naar twintig Europese partners in 2017-2018. Dat meldt Zuyd Hogeschool.

De EOA wordt een Centre of Excellence voor postgraduate contractstudenten ‒ open voor kandidaten wereldwijd ‒ en enkele zeer begaafde Bachelor, Master- en derde-cyclusstudenten van de samenwerkingspartners van de EOA. Een toelatingsexamen voor een jury van het aanbiedende partnerinstituut maakt deel uit van de selectieprocedure. De studenten krijgen de gelegenheid zich te specialiseren naar eigen wensen en marktbehoeften, doordat zij specifieke modules van verschillende duur aan de deelnemende conservatoria volgen. De EOA vormt op deze wijze een internationaal programma met onderwijsmeerwaarde en unieke maatwerkkeuzemogelijkheden. Er wordt gestart met specialismen voor vocalisten. De EOA heeft de intentie op termijn ook andere specialismen aan te bieden, bijvoorbeeld op het gebied van design, libretto-schrijven, compositie en regie.

Het werken met toptalent biedt de conservatoria voordelen. Susanne van Els, hoofd Klassieke Muziek van Conservatorium Maastricht en een van de toonaangevende klassieke muzikanten in Nederland: "Een van de fascinerende aspecten van dit model van Europese samenwerking is dat de deelnemende instituten hun specialisme kunnen doorontwikkelen, terwijl de studenten een leerweg kiezen die op hun specifieke situatie is afgestemd."

De EOA start met 23 modules. Deze weerspiegelen een belangrijk deel van het repertoire, de trainingstechnieken, taalvaardigheden en het opdoen van meer podiumervaring op het gebied van opera, alsmede een belangrijk deel van de eisen van het moderne muziektheater. Conservatorium Maastricht biedt de module Modern Muziektheater aan. Hierbij wordt samengewerkt met Toneelacademie Maastricht.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids