Normal_tijd_geld

Studenten willen slechts kort stage lopen, terwijl bedrijven lange stages aanbieden. Deze 'mismatch' is ontstaan door het leenstelsel. Dit zegt Magnet.me, een startup die studenten en werkgevers met elkaar in contact brengt. Dit meldt Scienceguide.

Deze conclusie is gebaseerd op onderzoek naar 2100 stages van zowel hbo- als wo-studenten. Meer dan de helft van de in totaal 1400 sollicitaties was gericht op een stage van twee tot drie maanden. Ongeveer 40 procent van de aangeboden stages duurt echter vijf tot zes maanden. 
 
Volgens Vincent Karremans van Magnet.me is het leenstelsel is de oorzaak voor de onbalans. “Kijk je naar de gegevens van voor 2014, dan zie je dat vraag en aanbod beter op elkaar aansloten. Door de invoering van het leenstelsel vrezen studenten dat een lange stage de kans op studievertraging en dus een hogere studieschuld vergroot.” Deze ontwikkeling wordt ook gezien door campusrecruiters. 
 
Bedrijven geven echter de voorkeur aan stages met een langere looptijd dan twee tot drie maanden. Bij een groot bedrijf heeft de student al enkele weken nodig om het bedrijf te leren kennen. Bij een stage van twee maanden blijft er dan weinig tijd over om als student werkzaamheden te verrichten waar het bedrijf ook wat aan heeft.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids