Normal_jongen_student_studeren3453

Hoogleraar Sanne Akkerman heeft de prestigieuze ERC Starting Grant gekregen voor haar onderzoek naar interesses van studenten. Met het geldbedrag kan zij haar eigen onderzoeksteam opbouwen en zo verder werken aan haar onderzoek. Dit meldt Universiteit Leiden.

Het onderzoek van Akkerman richt zich op  de interesses van jongeren op het gebied van studie, vrije tijd, familie en vrienden. Zij volgt de ontwikkelingen hierin gedurende de loop van hun studie, maar ook daarvoor. Op deze manier wordt een beeld verkregen van de dynamiek van alles wat er omgaat in een persoon. 
 
Daarnaast richt Akkerman zich op het vroegtijdig uitvallen van studenten in het hoger onderwijs. Zij wil weten waarom dit gebeurt, en wat de reden is van de student  om te stoppen. Door alle interesses van jongeren te volgen kan wellicht worden achterhaald waarom iemand stopt. Zo kan uitval in de toekomst beter worden voorkomen.
 
Het onderzoek wordt gedaan met behulp van de app inTin, die geïnstalleerd is op de smartphones van 600 studenten. Zij worden op deze manier drie jaar gevolgd. De resultaten zullen hopelijk leiden tot begeleiding naar een betere studiekeuze en daardoor minder uitval. 
 
Sanne Akkerman werkt per 1 september 2016 als hoogleraar Hoger Onderwijs bij het Interfacultair Centrum voor Lerarenopleiding, Onderwijsontwikkeling en Nascholing (ICLON) van de Universiteit Leiden.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids