Normal_jeugdzorg_jongeren_jonge_mensen

De Hogeschool Utrecht start een lectoraat Jeugd. Prof. dr. Micha de Winter en dr. Saskia Wijsbroek van de Universiteit Utrecht zijn beide tot lector benoemd. Het lectoraat zal Utrechtse gemeenten inhoudelijk bijstaan bij jeugdzorgtaken. Utrecht is de eerste provincie die op deze manier ondersteuning biedt aan gemeenten.

Door de komst van de nieuwe Jeugdwet hebben gemeenten er veel zorgtaken bij gekregen. Het lectoraat moet ervoor zorgen dat de gemeentelijke jeugdzorg verbetert. Het lectoraat zal daarom de komende vier jaar kennis delen met professionals die werken met jeugd en ouders. Daarvoor onderhoudt het lectoraat nauwe contacten met andere kennisinstellingen op dit gebied. Ook maakt het lectoraat deel uit van zowel regionale als landelijke en internationale kennisnetwerken. Gemeenten die met een inhoudelijk vraagstuk worstelen, kunnen deze voorleggen aan de lectoren via de speciale begeleidingscommissie van provincie.

Micha de Winter is sinds 2004 hoogleraar Maatschappelijke Opvoedvraagstukken aan de Universiteit Utrecht. Deze leerstoel wil het belang benadrukken van normatieve en maatschappelijke aspecten van opvoeding, onderwijs en jeugdbeleid in de huidige samenleving. Zijn nieuwe collega Wijsbroek is sinds 2001 werkzaam als universitair docent en gz-psycholoog bij de afdeling Jeugd en Gezin van de Utrechtse universiteit.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids