Normal_collegezaal__studeren__leeg__daling__universiteit__hbo__hoger_onderwijs

De ministerraad heeft op voorstel van minister Bussemaker van Onderwijs ingestemd met de instelling van een commissie die het systeem van de prestatieafspraken in het hoger onderwijs zal evalueren. Onder voorzitterschap van commissaris van de Koning Wim van de Donk, zal de commissie het experiment met de prestatieafspraken evalueren en bekijken hoe deze afspraken hebben bijgedragen aan de groei van de kwaliteitscultuur in het hoger onderwijs. Dat meldt de Ministerraad.

In 2012 zijn met alle bekostigde instellingen in het hoger onderwijs prestatieafspraken gemaakt over onderwijskwaliteit, studiesucces, profilering en valorisatie. 7 procent van de totale onderwijsbekostiging is gekoppeld aan de prestatieafspraken met de onderwijsinstellingen.

Naast Van de Donk nemen ook Edith Hooge, Hans de Jong, Frans Leijnse, Yvonne Moerman-van Heel, Tariq Sewbaransingh, Adam Tyson en Els Verhoef zitting in de evaluatiecommissie.

Uiterlijk op 1 maart 2017 zal de evaluatiecommissie haar rapport aan minister Bussemaker aanbieden. Uit dit rapport kunnen lessen worden getrokken voor de vormgeving van de kwaliteitsafspraken die vanaf 2018 gaan gelden. Aan die kwaliteitsafspraken worden de middelen gekoppeld die vrijkomen door de invoering van het studievoorschot.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids