Normal_samenwerking_fusie_handen_schudden

LEI-Wageningen, Hogeschool Inholland, HAS Hogeschool en DRIFT spelen een belangrijke rol in de veranderaanpak met proeftuinen in de duurzame landbouw in Zuid-Holland. De provincie maakt vijftien miljoen euro beschikbaar voor het project. De ambitie is om een wezenlijke verandering in de landbouw- en voedselketen te bereiken voor duurzame innovatie. Dat meldt de Provincie Zuid-Holland.

Een proeftuin is een plek waar in open samenwerking koplopers in de landbouw- en voedselketen nieuwe werkwijzen uitproberen. Gedeputeerde Han Weber: “Wij hebben hoge ambities, net als onze netwerkpartners. Samenwerking brengt die ambities verder. Wij roepen initiatiefnemers dan ook op betekenisvolle proeftuinen te ontwikkelen en die met het innovatienetwerk Duurzame landbouw te delen.”

Het platform Zuid-Hollandse Voedselfamilies en een kennis- en ontwikkelprogramma zijn opgericht om kennisontwikkeling en -uitwisseling mogelijk te maken. In het platform zitten circa dertig individuele koplopers die vanuit hun maatschappelijke betrokkenheid en hun positie in de voedselketen een verandering willen bewerkstelligen.

Het kennis- en ontwikkelprogramma bestaat uit LEI-Wageningen, Hogeschool Inholland, HAS Hogeschool en DRIFT. Deze kennisinstellingen analyseren de opgedane kennis voor verdere verspreiding naar andere innovatieprojecten, wetenschap en overheid. Daarnaast ondersteunen zij de proeftuinen via onderzoek door de inzet van lectoren, professoren, onderzoekers en studenten. De resultaten vertalen deze instellingen naar de ondernemers. “Potentiële proeftuinen zijn een onderdeel van dit uitgebreide innovatienetwerk, dat elkaar voedt met kennis en inspiratie. Alle opgedane kennis is dus in principe openbaar en wordt gedeeld”, aldus Hans Koot.

Door redactie Nationale Onderwijsgids