Normal_hacken__typen__computer__it__ict

Nederland heeft een groot tekort aan experts op het gebied van cyber en dat terwijl we nog maar aan het begin staan van de impact en ontwikkelingen in dit vakgebied. De Haagse Hogeschool en Thales hebben daarom een samenwerkingsovereenkomst ondertekend voor een lectoraat over cyber security. De partijen willen gezamenlijk onderzoek doen naar de cyber security van fysieke systemen en hebben daarvoor drie programma's gedefinieerd. Dat meldt Thales Nederland.

“Met de oprichting van dit lectoraat hopen wij vanuit Thales een maatschappelijk bijdrage te kunnen leveren aan een veiliger Nederland door het onderwijs te ondersteunen”, zegt René van Buuren, Director Cyber Security Thales Nederland. Leonard Geluk, voorzitter College van Bestuur van De Haagse Hogeschool zegt dat de hogeschool inmiddels veel expertise op het gebied van security en specifiek cyber security heeft opgebouwd. “Het nieuw op te richten lectoraat sluit naadloos aan bij ons Centre of Expertise Cyber Security, maar zal ook een nieuwe impuls geven aan al het cyber security gerelateerde onderzoek dat nu al binnen diverse opleidingen en het lectoraat Cyber Security and Safety plaatsvindt.”

Het research plan wordt in drie programma's opgesplitst, die voortkomen uit de huidige interesses en competenties van beide organisaties. De programma's zijn: 'Identify and Access Management' over wie wanneer voor hoe lang welke toegang tot systemen kan verkrijgen, 'Security of Systems and the Internet of Things' over de toenemende mate waarin apparaten met elkaar in verbinding staan en de vol van veiligheid daarin en tot slot 'Usable Security' over de ogenschijnlijke tegenstelling tussen gebruiksgemak en beveiliging. 

© Nationale Onderwijsgids