Logo_logo_windesheim

Alie Weerman, docente SPH bij Windesheim promoveerde op 30 mei cum laude bij de VU op haar levenswerk: ervaringsdeskundigheid als extra bron van kennis in het sociaal werk en het onderwijs. Weerman pleit in haar proefschrift voor het wegnemen van de strikte scheiding die er in het sociaal werk en het onderwijs bestaat tussen de wereld van de ervaringsdeskundige en die van de professionele hulpverlener. Dat meldt Windesheim.

Haar inzet om ervaringsdeskundigheid te integreren in het vakgebied en in het onderwijs heeft succes gehad. Ervaringsdeskundigheid bestaat al enige jaren als afstudeerrichting bij Windesheim. Inmiddels stijgt de vraag naar deze sociaal werkers met een Plus omdat zowel cliënten als zorginstellingen de meerwaarde ervaren van hulpverleners die hun eigen ervaringen professioneel inzetten.

Het proefschrift van Weerman is een belangrijke steunpilaar voor de rol van professioneel opgeleide ervaringsdeskundigen in het werkveld. Ze is inmiddels een veelgevraagd persoon en geeft regelmatig lezingen over dit onderwerp. Het boek met het promotieonderzoek van Alie Weerman is verschenen onder de titel ‘Ervaringsdeskundige zorg- en dienstverleners. Stigma, verslaving en existentiële transformatie’ bij uitgeverij Eburon.

© Nationale Onderwijsgids