Normal_studenten2345

De taal- en rekentoets die toekomend pabo-studnten voorafgaand aan de studie moeten maken zorgt ervoor dat veel studenten afhaken. Dit is te zien in het dalend aantal studenten op de opleiding. In de afgelopen tien jaar is het aantal studenten voor de opleiding teruggelopen van ruim 35.000 naar 21.171. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Petra van Haren, voorzitter van de Algemene Vereniging Schoolleiders, zegt dat het vak onterecht een slechte naam heeft. “Vooral in de media wordt regelmatig gedaan alsof leraren lulletjes rozenwater zijn. Daardoor gaan studenten voor een andere opleiding, want wie kiest er nou voor een studie met een slecht imago?”, zegt Van Haren. De ingestelde taal- en rekentoets heeft een drempel opgeworpen voor een deel van de studenten.

Volgens Ad van Veen van de PO-Raad was een deel van de terugloop voorzien. De uitval van pabo-studenten was tijdens de opleiding vrij hoog. Daarom is er een strengere selectie ingesteld om te zorgen dat studenten die het tijdens de opleiding niet zouden halen, nu niet worden toegelaten. Het was volgens Van Veen dan ook nodig om de toetsen in te voeren. “We merkten een paar jaar geleden dat studenten van de pedagogische academie kwamen die eigenlijk nog niet vakbekwaam waren. Het niveau moest omhoog en dat is gelukt.”

Van Haren voorspelt dat de daling van studenten tot problemen gaat leiden. Dit vanwege de verwachte vergrijzing in het basisonderwijs. Over een paar jaar is er een enorme uitstroom die opgevangen moet worden. De PO-Raad deelt deze zorgen. Als er over een paar jaar niet genoeg leraren zijn om de uitstroom op te vangen, worden de klassen groter waardoor er minder aandacht voor de leerlingen is, zegt Van Veen. Om meer studenten naar de pabo-opleiding te trekken is het vak docent al aan een inhaalslag begonnen. Zo is het salaris omhoog gegaan en zijn er volop vacatures. 

© Nationale Onderwijsgids