Normal_minister_bussemaker_ocw

Minister Bussemaker van Onderwijs heeft dit plan verworpen om opleidingen met een laag arbeidsperspectief te schrappen uit het studieaanbod. De VVD wilde dat universiteiten en hogescholen eens in de zoveel tijd van alle opleidingen nagaan of deze nog van nut zijn voor de samenleving. Dat meldt Algemeen Nijmeegs Studentenblad.

Tweede Kamerlid Pieter Duisenberg van de VVD wil dat studies met onvoldoende baankansen geschrapt worden. Ook zouden studenten beter geïnformeerd moeten worden over het perspectief op werk bij specifieke opleidingen, pleit Duisenberg. Bussemaker stelt dat dit nieuwe systeem een hoop onnodige bureaucratie met zich zou meebrengen. “We hebben recent een hele discussie gehad omdat we de bureaucratische last bij accreditatie willen verminderen, maar dit zou enorm veel bureaucratie met zich meebrengen”, zegt Bussemaker. Wel laat de Onderwijsminister het functioneren van de Commissie doelmatigheid hoger onderwijs (CDHO) onderzoeken.

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) is tegen het voorstel, omdat opleidingen volgens hen ook een maatschappelijke waarde hebben. De LSVb is wel van mening dat hogescholen en universiteiten transparanter moeten zijn over de baankansen van hun studies. Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) zag wel wat in het plan van het Kamerlid. Volgens het ISO is er bij hogescholen en universiteiten op dit moment niet overal genoeg aandacht voor het arbeidsmarktperspectief en eerlijke voorlichting daarover. Volgens de organisatie ontbreekt bij opleidingen een prikkel om bewust aandacht te besteden aan de aansluiting en voorbereiding op de arbeidsmarkt. Kleine opleidingen die een maatschappelijke waarden hebben moeten de test kunnen doorstaan, aldus het ISO.

© Nationale Onderwijsgids