Normal_slapen_vrouw

Studenten die chronisch slaaptekort hebben of die last hebben van slaapproblemen, halen lagere cijfers en hebben meer moeite met concentreren tijdens het studeren dan studenten die wel voldoende slapen. Dit blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Slaap- en Waak Onderzoek (NSWO), Universiteit Leiden (Pedagogische Wetenschappen) en de Hersenstichting.

Bijna de helft van de studenten aan het Nederlands hoger onderwijs heeft ’s morgens vaak moeite met opstaan en ruim een derde voelt zich doorgaans niet uitgeslapen bij studieactiviteiten. Een kwart heeft regelmatig geen zin om te studeren vanwege slaperigheid. Deze resultaten zijn afkomstig van een nieuw landelijke onderzoek onder 1.378 studenten aan hogescholen en universiteiten.
 
Studenten die hun slaapkwaliteit positief beoordeelden, gaven aan minder concentratieproblemen te hebben tijdens het studeren. Studenten die niet goed wisten wat positieve gewoontes en gedragingen zijn voor de slaap, haalden lagere cijfers in het afgelopen studiejaar.
 
65 procent van de studenten geeft aan langer te willen slapen. De gemiddelde student in Nederland gaat om 23.35 uur naar bed en heeft 26 minuten nodig om in slaap te vallen. Opstaan gebeurt rond 8.17 uur; een student heeft dan 8 uur en 16 minuten geslapen. 
 
© Nationale Onderwijsgids