Normal_trein_treinstoelen

Zo'n 28.000 studenten hadden zich via Facebook aangemeld voor de actie 'NK treinreizen tijdens de spits' die vandaag plaatsvindt. Met de actie zouden de studenten protesteren tegen het plan van de NS om studenten zoveel mogelijk uit de spits te weren. De opkomst van studenten is tot nu toe echter laag en de ochtendspits in de treinen is dan ook niet drukker dan normaal. Dit melden de NOS, NU.nl en Parool.

Het initiatief van de actie komt van student Jasper ter Veld, die volgens NU.nl vanochtend met elf studenten in de trein naar Utrecht Centraal zat. Via Twitter meldden diverse treinreizigers weinig te merken van de studentenactie, waarbij ze foto´s delen van bijna lege treincoupés. Volgens een woordvoerder van de NS verloopt de ochtendspits tot dusver niet anders dan op andere werkdagen: “Een kwart van de reizigers bestaat uit studenten en dat was vanochtend niet veel anders”.

Ter Veld vermoedt dat er meer studenten zijn die meedoen aan de actie, maar niet opvallen doordat ze niet, zoals opgeroepen via Facebook, kleding in rood, wit, blauw of oranje dragen.  Hij hoopt op het verzamelpunt op Utrecht Centraal meer studenten te treffen die meedoen aan de actie.

De NS wil hogescholen en universiteiten vragen om de colleges te verschuiven zodat studenten niet langer in de spits hoeven te reizen. De treinvervoerder hoopt zo de drukte in de treinen te verminderen. “Het is niet de bedoeling dat we studenten helemaal uit de spits willen weren, studenten vormen een groot deel van de treinreizigers”, aldus een woordvoerder van de NS. Toch werd door veel studenten verontwaardigd gereageerd op de plannen. “Niemand verplicht studenten niet in de spits te rijden en zeker niet de NS. Studenten zijn geen derderangs treinreizigers wiens reisrecht zomaar afgenomen kan worden”, aldus Linde de Nie van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) in een reactie.

© Nationale Onderwijsgids