Normal_download__2_

Ton Heerts, voorzitter vakbond FNV, heeft voor de eerste keer de scriptieprijs van de vakbeweging uitgereikt. Dat deed hij aan twee studenten (een student hbo en een wo-student) tijdens een wetenschapsmiddag van het Wetenschappelijk Bureau voor de Vakbeweging, De Burcht. De scriptieprijs is een prijs ter bekroning van een (afstudeer)scriptie of afstudeerwerkstuk over een onderwerp dat betrekking heeft op het werkgebied of rol van de vakbeweging. Dat meldt FNV.

Ton Heerts: “Wij willen met deze prijs studenten stimuleren om oplossingen te vinden voor allerlei complexe maatschappelijke vraagstukken waarvoor de vakbeweging staat zoals flexibilisering, vergroting van de ongelijkheid, langdurige werkloosheid en ongezonde en onveilige werkomstandigheden. Ik ben verheugd over de bijdragen van de 22 deelnemers. Met deze prijs vergroten wij ook de bekendheid van ons werk onder jongeren.”

De scriptieprijs omvat een prijs voor een (bijna of recent) afgestudeerde hogeschoolstudent én een prijs voor een (bijna of recent) afgestudeerde universitaire student. De prijs is ingesteld door De Burcht, het Wetenschappelijk Bureau voor de Vakbeweging. 22 studenten van verschillende universiteiten en hogescholen hebben dit jaar een scriptie ingezonden. Zes van deze scripties zijn genomineerd door een onafhankelijke jury. Twee scripties zijn als prijswinnend gekozen. Beide prijswinnaars ontvangen een geldbedrag van 1000 euro.

Winnaar in de categorie hogescholen is Ilona Pesman die de opleiding hbo rechten volgt op de Hanze Hogeschool Groningen. Haar scriptie heeft als titel: 'Werken over de grens: salaris, toeslagen en vergoedingen'. De scriptie laat op basis van een zeer uitgebreide analyse van Europese regelgeving, Nederlandse en Duitse wet- en regelgeving zien welke de gevolgen zijn van het werken in het buitenland en wonen in Nederland.

Winnaar in de categorie universiteiten is Kyra van Denken van Tilburg University, faculteit rechten. Haar scriptie heeft als titel: 'Zorgen over de zorg?' In deze scriptie gaat de auteur na hoe het drastisch beperken van nuluren contracten gerealiseerd kan worden via wetgeving en via cao’s.

© Nationale Onderwijsgids