Campagne 'Iedereen aan zet met de Grondwet' geeft duidelijkheid aan kinderen

Afgelopen vrijdag is een opwindende mijlpaal bereikt met de lancering van het project en de campagne "Iedereen aan zet met de Grondwet."  Art.1 Midden Nederland en Stichting Vreedzaam lanceerden vrijdag het project en de campagne, ter ere van het 175-jarige bestaan van de Nederlandse Grondwet. Dit innovatieve initiatief heeft tot doel om de Nederlandse jeugd, in de leeftijdscategorie van 9 tot 13 jaar, meer bewust te maken van de Nederlandse Grondwet en hun betrokkenheid te vergroten bij de viering en het behoud van deze essentiële pijler van onze samenleving. Dat meldt Art.1 Midden Nederland

De Nederlandse Grondwet viert in 2023 haar 175e verjaardag, en dit project is een ode aan dit belangrijke document dat de basis vormt van onze democratie en maatschappij. Vaak onbekend bij kinderen, is de Grondwet de hoeksteen van onze rechten en plichten als burgers en heeft deze invloed op elk aspect van ons dagelijks leven, van onderwijs tot gezondheidszorg en openbare ruimte.

Opkomen voor hun rechten en verantwoordelijkheden 

Het project "Iedereen aan zet met de Grondwet" heeft als doel om kinderen in staat te stellen om hun rol als actieve burgers te begrijpen en hun stem te laten horen in kwesties die hen aangaan. De initiatiefnemers van dit project zijn ervan overtuigd dat de jeugd de kans verdient om te begrijpen wat de Grondwet voor hen betekent, zodat ze kunnen opkomen voor hun rechten en verantwoordelijkheden in de samenleving. Het motto is duidelijk: "jong geleerd is oud gedaan."

Een interactieve tool en een campagne is ontwikkeld om kinderen op een begrijpelijke, boeiende, en laagdrempelige manier kennis te laten maken met de Nederlandse Grondwet.

Interactieve tool

De interactieve tool zal gebruikt worden in scholen, wijken, buurten en andere gemeenschapslocaties waar kinderen betrokken zijn bij de vorming van een democratische cultuur, zoals het opstellen van een 'Grondwet' op school of het creëren van een 'Wijkmanifest' door Kinderwijkraden. Uiteraard kunnen kinderen ook thuis samen met hun ouders/verzorgers de tool ontdekken en zo meer ontdekken over de Grondwet.

Belangrijkste kenmerken 

De belangrijkste kenmerken van de tool en de campagne zijn:

Inleefbaar en Interactief: Kinderen zullen in staat zijn om de Grondwet te ervaren en te begrijpen in relatie tot hun eigen leven en wijk.
Activerend en Inspirerend: De tool moedigt kinderen aan om na te denken, samen te werken in groepen, en actie te ondernemen op basis van wat zij belangrijk vinden in de samenleving en de Grondwet.
Doelgroep: Het project richt zich op kinderen in de leeftijd van 9 tot 13 jaar, met inachtneming van beginselen van gelijke behandeling.

Voor meer informatie over het project en om de interactieve tool te verkennen, kunnen kinderen en hun ouders terecht op de website.

Door: Nationale Onderwijsgids