Logo_doof

Op grond van de Wet overige onderwijssubsidies hebben dove leerlingen en studenten recht op een gebarentolk. Vanaf het dertigste levensjaar echter vervalt dit recht. Sommige dove studenten vallen hierdoor tussen wal en schip. Dit meldt RTL Nieuws.

Dovenschap, de belangenorganisatie voor dove mensen, wil dat de leeftijdsgrens van 30 jaar wordt vrijgegeven “voor iedereen die nu werkloos is, ongeacht het type en de duur van de opleiding die men wil volgen”. Hoeveel dove en slechthorende studenten tegen deze situatie aanlopen, is niet bekend. Volgens een woordvoerster van Dovenschap zijn er tientallen doven en slechthorenden die bezwaar hebben aangetekend. Daarnaast zijn er nog velen die de situatie maar accepteren en hierdoor niet kunnen doorgroeien.
 
Eén van deze studenten is Hugo Mkandawire (30). Hij studeert ICT aan het hbo en hij is doof. Hij begon de hbo-opleiding met gebruik van een gebarentolk, maar sinds hij dertig is geworden, moet hij zonder tolk verder. De student startte een nieuwe hbo-opleiding om zijn kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Maar nu valt hij tussen wal en schip. "Ik voel me dubbel benadeeld. Als je doof bent, heb je het op de arbeidsmarkt al moeilijker, en nu wordt het me haast onmogelijk gemaakt om me om te scholen. Zonder tolk kan ik mijn opleiding niet afmaken en blijf ik werkloos.”
 
Vandaag komt de zaak van Mkandawire voor de rechter. Deze kijkt of de leeftijdsgrens in het geval van de student in strijd is met verplichtingen uit het VN-gedrag, de Richtlijn Gelijke Behandeling van de Europese Unie en het Europees Handvest van de Grondrechten van de Europese Unie. 
 
© Nationale Onderwijsgids