Normal_student_leren_boek

De Landelijke Studenten Vakbond LSVb vindt ook dat een studielening moet meetellen bij het bepalen van de hoogte van een hypotheek. De vakbond reageert hiermee op het bericht van Vereniging Eigen Huis, die stelde dat een registratie van de studieschuld bij BKR betalingsproblemen voorkomt. Dat meldt de NOS. 

Omdat een studieschuld nu nog niet meetelt bij het aanvragen van een hypotheek, kunnen starters een duurder huis kopen dan eigenlijk bij hun inkomen en uitgaven past. Volgens LSVb-voorzitter Stefan Wirken is hiermee weer eens bewezen wat voor “slechte maatregel het leenstelsel is geweest”. Dat stelsel is sinds september 2015 ingevoerd door minister Bussemaker van Onderwijs. Studenten krijgen geen basisbeurs meer en moeten alles zelf lenen. De studieschuld neemt daardoor drastisch toe.

"Voor studenten is het ook niet fijn als ze een te hoge hypotheek aangaan. Daar hebben ze zichzelf mee”, aldus Wirken, die vindt dat we met elkaar de verantwoordelijkheid moeten nemen en moeten regelen dat studieleningen altijd meetellen. 

© Nationale Onderwijsgids