Normal_convenantassociatedegree

Werkgevers, gemeenten, hbo-instellingen en ROC's in de provincie Overijssel gaan samen optrekken bij de ontwikkeling van Associate Degree's. Er is in de provincie Overijssel grote behoefte aan hoger opgeleide vakmensen die goed kunnen inspelen op de snel veranderende arbeidsmarkt en technologische ontwikkelingen. Op woensdag 16 december ondertekenden bestuurders van hbo- en mbo- instellingen in Overijssel samen met vertegenwoordigers van gemeenten en de provincie Overijssel daarvoor het convenant Associate Degree. Dat meldt Hogeschool Windesheim.

Werkgevers in de provincie Overijssel gaven aan op zoek te zijn naar vakmensen die over management skills beschikken en de veranderingen binnen hun vakgebied nauwlettend volgen. In de zorg is behoefte aan verzorgenden die in staat zijn 'de vraag achter de vraag' te kunnen stellen. Ook de ROC's gaven het signaal af dat er bij hun studenten vraag was naar een verkorte vervolgopleiding op hbo-niveau. Studenten met een mbo-4 diploma op zak, die in eerste instantie niet zouden kiezen voor een 4 jarige hbo-opleiding, hebben nu de mogelijkheid om een hbo-diploma in 2 jaar te halen, de Associate Degree.

In het convenant spreken de hbo-instellingen de intentie uit het opleidingsaanbod in de AD's goed op elkaar af te stemmen en het onderwijs samen met het beroepenveld vorm te geven. Zo willen ze overlap in de opleidingen voorkomen. De samenwerking met werkgevers uit diverse sectoren is volgens de instellingen essentieel. Zo ligt in de regio Twente het accent op techniek. In Zwolle staat de zorgsector om hoger opgeleide vakmensen te springen. Deze afstemming en samenwerking wordt `de virtuele AD-academie' genoemd, die onder andere voorziet in eenduidige informatie over de AD-opleidingen in Overijssel.

De bestuursleden van de hbo-instellingen Saxion, Windesheim, VIAA, de Katholieke Pabo en de Aeres Groep plaatsten hun handtekening onder het convenant. Evenals de bestuurders van AOC Oost, AOC de Groene Welle, Landstede, Deltion College, Cibap en ROC Twente. Ook andere samenwerkingspartners; de Provincie Overijssel, de gemeenten Enschede, Zwolle en Deventer ondertekenden het convenant. 

© Nationale Onderwijsgids