Normal_college_leeg_stoelen

Het aantal Duitse studenten in Nederland daalt. In 2011 waren er bijna 25.000 Duitse studenten op de universiteiten en hogescholen in ons land te vinden. Vorig jaar waren dit er bijna 23.000. De daling vindt vrijwel volledig plaats op de hogescholen, daar daalde het aantal van ruim 14.000 in 2011 naar ruim 12.000 vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van EP-Nuffic, meldt de Telegraaf.

De daling komt volgens EP-Nuffic door de politieke discussie in Nederland. In 2011 tikte de toenmalige staatssecretaris van Onderwijs, Halbe Zijlstra, het hoger onderwijs op de vingers. Hij wilde dat universiteiten en hogescholen minder Duitse studenten zouden werven voor hun Duitstalige opleidingen. De staatssecretaris wilde ook dat Berlijn zou gaan meebetalen aan de opleidingen hier. Daardoor zijn de instellingen minder studenten gaan werven in Duitsland.

Doordat universiteiten actiever studenten werven in Duitsland, is het aantal Duitse studenten op universiteiten stabiel. Het aantal ligt net iets boven de 10.000. “Bovendien komen die studenten hier voor het hoge niveau van de opleidingen, zoals Medicijnen. Die zijn minder gevoelig voor zulke zaken", aldus EP-Nuffic.

Naast het aantal Duitse studenten, is ook het aantal Chinese studenten in Nederland gedaald. In 2012 waren hier nog 4504 Chinese studenten te vinden, vorig jaar waren dit er 4225. Deze daling komt doordat China zelf steeds meer universiteiten en hogescholen krijgt, waardoor de studenten niet meer per se naar het buitenland hoeven voor een goede opleiding. 

© Nationale Onderwijsgids