Normal_groente_eten_voeding_arend_jan_8495

65 studenten van HAS Hogeschool hebben de afgelopen 10 weken 12 producten ontwikkeld. Allemaal brengen ze een agrofoodsector dichterbij die goed is voor mens, dier, milieu en bijdraagt aan een betere verstandhouding tussen boer en burger. Verder hebben de studenten een bijdrage geleverd aan een voor Nederland nieuw winkelconcept waarbij boeren direct aan de winkel leveren. Binnen zo'n verkorte keten krijgt de boer meer voor zijn product, terwijl er een veel directere relatie ontstaat met de consument. Dat meldt Brabantse Agrofood 2020.

Een voorbeeld van een project is de ontwikkeling van het nieuwe voedselconcept Brabantse Quus. Onder dit label zijn twee duurzaam geproduceerde vleesproducten ontwikkeld: No Ribs (botloze spareribs) en een groente-/vleessmoothie, een hartige snack die wel wat weg heeft van een Spaanse gazpacho. De 65 studenten verichtten hun werk in het kader van de HAS Minor 'Werk aan (Wereld)voedseldialoog. In het Brabantse Provinciehuis kregen ze van het Transitieteam Brabantse Agrofood een speciaal Foodlab tot hun beschikking om hun ideeën uit te werken. De deelnemers aan de Minor presenteren hun resultaten dinsdag 10 november op een speciaal EstafetteFestival.

Bezoekers van het EstafetteFestival maken kennis met de praktische kanten van een transitieproces. Hoe vertaal je nu woorden naar daden? Verder koppelen Roger Engelberts en Pierre van Hedel, lectoren co-creatief en co-operatief ondernemen, hun inaugurele redes aan dit festival. Van Hedel zal specifiek ingaan op de coöperatieve samenwerking in nieuwe businessmodellen en hoe je jongeren hierbij kan betrekken. Engelberts wijst in zijn bijdrage op het belang van co-creatie om de transitie in de agrofoodsector te versnellen. Dit zal hij doen door juist met partijen van buiten de sector verbindingen te leggen en jongeren hierbij te betrekken.

© Nationale Onderwijsgids