Normal_studenten_les_klas_samenwerken

Universiteiten en hogescholen in Nederland verwachten vanaf komend studiejaar een forse instroom van studenten die recent als vluchteling ons land zijn binnengekomen. Door de studenten die voorafgaand aan de hoofdstudie eerst een voorbereidende cursus volgen, de zogeheten 'schakelklas', zou het aantal vluchtelingstudenten op het driedubbele kunnen uitkomen. Dit meldt de Telegraaf.

Het Universitair Asiel Fonds (UAF)  riep het onderwijs op om actie te ondernemen. “Daar wordt gehoor aan gegeven en er is volop overleg om de capaciteit te vergroten. Opschalen gebeurt nu in onderwijssteden in het hele land”, aldus de UAF.

Pas in de loop van het jaar zal duidelijk worden om hoeveel studenten het precies gaat maar universiteiten gaan al uit van enkele tientallen studenten extra die in de schakelklassen zullen aanschuiven. De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) verwacht de meeste studenten met veertig tot zestig deelnemers tegen de huidige twintig. Ook de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam meldt een grote animo voor de schakelklassen.

De universiteiten maken zich geen zorgen over de groter toestroom van vluchtelingstudenten. “Onafhankelijk van de recente ontwikkelingen hebben wij dit programma al twintig jaar. Het wordt nu met name omvangrijker”, zegt studentendecaan Ineke Jansen van de RUG. In de cursus leren de studenten niet alleen Nederlands maar wennen ze ook aan de universiteit of hogeschool. Ook krijgt de onderwijsinstelling zo de kans om het niveau van de student te peilen en te bepalen hoe de vervolgopleiding het beste kan worden gestart.” Ook woordvoerder Aukje Schep van de VU noemt de schakelklas een cruciale, soms ook verplichte, stap in de aansluiting op het Nederlands hoger onderwijs. “Studenten die het volgen zitten aan het eind van de opleiding vrijwel op hetzelfde niveau als de studenten die via vwo kwamen”, aldus Schep.

© Nationale Onderwijsgids