Normal_pijlen3534

Bij het kiezen van een studie kijken studenten dit jaar meer naar hoeveel geld ze later gaan verdienen dan wat ze persoonlijk belangrijk of interessant vinden. De nieuwe eerstejaars die volgende maand hun studie starten kiezen voor geld, zo blijkt uit de inschrijvingscijfers van de Vereniging Hogescholen en de Vereniging van Universiteiten. Dit meldt de Telegraaf. 

Dit jaar kiezen veel jongeren voor een opleiding in techniek of rechten. De inschrijvingen voor deze studies zijn in vergelijking met vorig jaar flink gestegen. De grootste groei is bij de technische opleidingen zichtbaar. Een opmerkelijke daling in populariteit wordt dit jaar geconstateerd bij de studie Geneeskunde. De inschrijvingscijfers voor deze studie zijn fors lager dan vorig jaar. De Vereniging van Universiteiten (VSNU) weet niet waardoor deze terugloop veroorzaakt is. 
 
Volgens studentenvakbond LSVb is de invoering van het leenstelsel de oorzaak van de veranderde studiekeuzecriteria. Het inkomensperspectief is daardoor zwaarder gaan wegen dan wat jongeren belangrijk en interessant vinden. 
 
Over het algemeen genomen zijn er dit jaar iets meer inschrijvingen voor bachelorstudies aan universiteiten en iets minder voor hbo-bachelors dan vorig jaar. Afgelopen week stonden 102.222 studenten ingeschreven voor een hbo-bacheloropleiding en 64.953 voor een wo-bachelor. 
 
© Nationale Onderwijsgids