Normal_filmfestival_2009d

(Novum) - De Nederlandse film If Mama Ain't Happy, Nobody's Happy heeft de hoofdprijs en de publieksprijs gewonnen op het Sehsuchte Festival in Berlijn. Dit is het belangrijkste studentenfilmfestival van Europa.

De documentaire, die eerder te zien was op het IDFA, is het afstudeerproject van regisseur Mea Dols de Jong, de dochter van regisseur Ate de Jong. In de film onderzoekt Mea Dols de Jong (26) de mening van haar moeder dat een relatie met een man een tijdelijk iets is. Ook de vrouwen van de drie generaties voor haar moeder hebben er nooit een langdurige relatie op nagehouden. De Jong analyseert deze 'familietraditie' en vraagt zich af of zij deze gaat voortzetten.

In het juryrapport staat dat 'de filmmaakster heel bewust de camera benut als katalysator voor gesprekken die anders niet zouden plaatsvinden. Daarbij is ze moedig genoeg haar eigen machtspositie achter de camera op te geven en ook zelf ondervraagd te worden. Hierbij ontstaat een verbazingwekkend grote intimiteit zonder dat de kijker in de rol van voyeur wordt geduwd'.

If Mama Ain't Happy, Nobody's Happy is nu uitgenodigd op talloze grote internationale filmfestival waaronder die in Huesca, Tel Aviv en Petersburg.