Logo_avans_logo

Student Mark de Reijer heeft de afstudeerprijs van Avans Hogeschool gewonnen met de ontwikkeling van een robot die emoties kan herkennen en voelen. De afgestudeerde student Communicatie & Media Design mocht voor zijn uitvinding 1500,- euro in ontvangst nemen.

Hbo-instelling Avans kent jaarlijks de prijs toe aan de beste afstudeerscriptie van de school. De Reijer viel in de smaak bij de jury met zijn robot, genaamd  Tuŝi, die emoties van mensen kan herkennen en zelf voelbaar kan maken. “Proefpersonen herkenden in 80 procent van de gevallen de emoties die Tuŝi uitte”, vertelt De Reijer over zijn robot. “Met dit project heb ik dus kunnen aantonen dat het heel goed mogelijk is om techniek, emotie en gevoel aan elkaar te koppelen. Mensen begrijpen de emoties van een robot als deze.”

De robot ziet eruit als een wit kegelvormig kussen en communiceert door te bewegen. “Hij krijgt bulten als hij boos is, ademt diep in als hij gespannen is, hij kan trillen, buigen en strekken. Als je hem te lang ondersteboven houdt of schudt, wordt hij boos”, vertelt De Reijer. “Het gaat puur om het herkennen van de emotie. Daarom lijkt het niet op een mens of dier, om deze invloed uit te sluiten. Zo kan er veel beter gefocust worden op de voelbare eigenschappen. Het gebruik van het tastzintuig binnen technologie heeft een enorm ondergeschikte plaats als we kijken naar het belang en de mogelijkheden van de tastzin”.

Dit filmpje laat zien hoe Tuŝi werkt.

© Nationale Onderwijsgids