Logo_logo__cid_image001_png_01cfd651

De studenten van Hogeschool Saxion in Deventer krijgen op vrijdag vrij zodat zij straffeloos deel kunnen nemen aan het protest tegen het leenstelsel op het Malieveld. Dit meldt de Telegraaf. Het merendeel van de middelbare scholen en mbo-instellingen geeft hun leerlingen geen vrij, aldus Metro.   

Vrijdag vindt de landelijke manifestatie tegen invoering van het leenstelsel voor studenten plaats op het Malieveld in Den Haag.
 
Op verzoek van de jongerenafdeling van de SP in de gemeente Deventer heeft Hogeschool Saxion besloten haar leerlingen op vrijdag vrij te geven zodat zij af kunnen reizen naar het Malieveld.  Deventer Centraal, de politieke jongerenafdeling, is blij met dit besluit. “Wij hopen dat andere scholen in Deventer en de rest van Nederland hier een voorbeeld aan zullen nemen, en hun studenten ook de mogelijkheid zullen bieden om te strijden voor hun toekomst. "
 
Dat andere instellingen voor hoger onderwijs hun studenten vrijgeven om te protesteren is mogelijk, maar de leerlingen uit het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs (mbo) hoeven hier niet op te rekenen. Middelbare scholen en mbo-instellingen vinden zichzelf geen partij in de discussie, zo meldt Metro. Zij willen zich daarom niet met de protesten bemoeien en het overgrote deel van de scholen geeft hun scholieren dan ook geen vrij om naar het Malieveld af te reizen. Van alle mbo-instellingen zijn er landelijk gezien slechts acht scholen die hun leerlingen toestemming hebben gegeven naar Den Haag te gaan. Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) meldt dat eenzelfde situatie geldt voor de middelbare scholieren. De organisatie meldt dat slechts tien middelbare scholen hun leerlingen expliciet vrij hebben gegeven op vrijdag. Leerlingen die toch naar Den Haag gaan terwijl ze geen vrij hebben gekregen, lopen de kans als 'ongeoorloofd afwezig' te worden geregistreerd. 
 
© Nationale Onderwijsgids