Normal_students_in_a_computer_lab

Minister Bussemaker van Onderwijs stelt geld beschikbaar om het open en online onderwijs in Nederland te stimuleren. Massive open online courses (MOOC's) zijn sterk in opkomst en zorgen voor een versnelling van de ontwikkelingen. Dat biedt ook kansen voor innovatie en kwaliteitsverbetering van het onderwijs en hoger studiesucces. De minister heeft daarom een stimuleringsregeling ingesteld. Vanaf november 2014 kunnen instellingen voor hoger onderwijs een projectvoorstel indienen.

De stimuleringsregeling heeft als doel om met open en online onderwijs een bijdrage te leveren aan de kwaliteit, toegankelijkheid en doelmatigheid van het hoger onderwijs en de verhoging van studiesucces. Binnen de stimuleringsregeling is een budget beschikbaar van € 800.000 voor projecten bij Nederlandse universiteiten en hogescholen. ICT-organisatie voor het onderwijs SURF zorgt voor begeleiding van de projecten, kennisuitwisseling en verspreiding en start daarnaast kortlopende (onderzoeks)projecten rond verschillende aspecten van open en online onderwijs.

In de projecten kunnen instellingen ervaring opdoen met de toepassing van open en online onderwijs. De projecten delen hun ervaringen met elkaar en met het hoger onderwijs als geheel. Voor de stimuleringsregeling komen projecten in aanmerking die gericht zijn op online onderwijs dat gebruikmaakt van leermateriaal met een Creative Commons-licentie en dat bovendien open is in tijd, plaats, toegang of programma en/of gratis wordt aangeboden. De projecten starten tussen mei en september 2015 en hebben een looptijd van maximaal 16 maanden.

De regeling is bedoeld voor Nederlandse instellingen voor hbo- en wo-instellingen die geaccrediteerd onderwijs aanbieden. De subsidie bedraagt maximaal € 100.000 per project en wordt door de instellingen gematcht met tenminste 50% eigen middelen. Op Rijksoverheid.nl zijn de voorwaarden voor deelname aan de regeling te vinden.

© Nationale Onderwijsgids