Normal_geld

(Novum) - 75 bedrijven hebben vorig jaar een boete gekregen omdat ze buitenlandse studenten in dienst hadden, maar zich niet aan de regels voor die werknemers hielden. De bedrijven moesten in totaal negenhonderdduizend euro aan boetes betalen. Dat meldde de Inspectie SZW maandag.

De inspectiedienst deelde de boetes meestal uit omdat de bedrijven geen tewerkstellingsvergunning voor de studerende werknemers hadden, of omdat de studenten uit den vreemde meer uren maakten dan toegestaan. In 35 procent van de gevallen ging het om studenten met de Chinese nationaliteit.

Ook werden boetes uitgedeeld vanwege onderbetaling of valsheid in geschrifte. Vooral bedrijven uit de horeca, de detailhandel en de uitzendsector werden gepakt. De inspectie onderzocht 168 werkgevers en slingerde bijna de helft daarvan op de bon.

Buitenlandse studenten van buiten de Europese Economische Ruimte (EER) en Zwitserland met een verblijfsvergunning mogen, met uitzondering van de zomermaanden, niet meer dan tien uur per week werken. Dan moet de werkgever wel een tewerkstellingsvergunning hebben.