Logo_hanzehogeschool_logo

Vierdejaars ICT-student Jorne Scheerstra van de Hanzehogeschool in Groningen heeft met zijn afstudeeropdracht ‘Hoofdbewegingen meten met behulp van een Microsoft Kinect sensor’ de Scriptieprijs 2014 gewonnen. De Scriptieprijs is de afstudeerprijs van het Instituut voor Communicatie, Media & IT van de Hanzehogeschool Groningen. Scheerstra onderzocht de mogelijkheden van de Kinect controller voor de training van de nekspieren van rolstoelgebruikers.

Jorne Scheerstra onderzocht  in hoeverre de Kinect gebruikt kan worden voor het aansturen van computerspellen door Adremo-rolstolgebruikers. Deze rolstoelgebruikers – allen kinderen van een Mytyl school, een aangepaste school voor kinderen met een lichamelijke handicap - kunnen alleen hun hoofd gebruiken voor de besturing van hun rolstoel. Scheerstra onderzocht of het mogelijk is om de Kinect te gebruiken voor het herkennen van hoofdbewegingen en op die manier ‘gewone’ computerspellen te spelen. De eerste bevindingen van het onderzoek zijn positief.
Het innovatieve karakter van de oplossing en de originaliteit van het onderwerp waren doorslaggevend voor het winnen van de eerste prijs.

De Scriptieprijs van het Instituut voor Communicatie, Media & IT werd tevens uitgereikt aan Marla Lüers van de opleiding International Communication en Stephan Grasmeijer van de opleiding Communicatiesystemen. Lüers deed onderzoek naar de implementatie van social media als instrument voor interne communicatie. Grasmeijer schreef een advies voor een web-based hulpsysteem: Het creëren van een interactieve leerervaring om beginnende en ervaren gebruikers bij te staan in het leren gebruiken van en omgaan met een online werving- en selectiesysteem.

© Nationale Onderwijsgids