Normal_thom_de_graaf_hbo-raad

De Vereniging Hogescholen beschouwt het sociaal leenstelsel van minister Bussemaker van Onderwijs als achteruitgang. Hoewel de aanpassingen die Bussemaker in het plan heeft gemaakt tegemoet komen aan eerdere kritiek van de sectorraad, vreest de vereniging voor de toegankelijkheid van het hoger beroepsonderwijs. 

Ondanks de verbeteringen vindt de vereniging dat studenten in het nieuwe stelsel veel moeten gaan lenen. De toegankelijkheid van het hbo voor de lagere inkomensgroepen staat daarmee op het spel. Dit schrijft de vereniging in een brief aan minister Bussemaker.

“Toegankelijkheid van het hbo is een groot goed dat we moeten beschermen”, zegt voorzitter Thom de Graaf. "De nieuwe plannen nemen een deel van onze bezwaren weg, maar we denken dat ze op dit punt nog niet voldoende zijn. Wij blijven zorgen houden of talentvolle studenten vanwege hoge studielasten niet afhaken. Dat zou vooral de doorstroom van mbo naar hbo raken.”

In de brief dringt De Graaf bij de minister aan tot overleg. Dit overleg moet vooral gericht zijn op de verplichting van de sector te investeren uit eigen reserves in de onderwijskwaliteit. De hogescholen zijn bereid zelf ongeveer honderd miljoen euro per jaar te investeren. Toch is overleg nodig, vindt De Graaf: “Met het kabinet willen we snel praten hoe we kunnen voorkomen dat rond de nieuwe investeringen in het hoger onderwijs weer een bureaucratisch circus met akkoorden en prestatieafspraken wordt opgetuigd. Daar zit niemand op te wachten”.

© Nationale Onderwijsgids