Suzanne Berhardt - Untitled 2014
Voor het tweede opéénvolgende jaar toont een groep studenten van de Gerrit Rietveld Academie kunst die is ontstaan in relatie met het Cobra Museum en haar collectie. Dat gebeurt in het kader van het Open Collectie programma waarmee het Cobra Museum, gesteund door het Mondriaan Fonds, probeert haar eigen collectie als inspiratie in dienst te stellen van jonge beeldenmakers.
 
De 11 deelnemende studenten maken onderdeel uit van het Art in Context programma, een programma dat dwars door de studieafdelingen heen loopt. Zij worden uitgedaagd om werk te maken in relatie tot een bredere maatschappelijke context. Als samenhangend thema is ‘Public Relations’ gekozen. Een thema dat vooral gaat over het betrekken van het publiek en de pers bij de kunst. Een strategie die steeds belangrijker lijkt te worden voor kunstenaars. Een thema waar de Cobra beweging wel raad mee wist. In relatie tot de collectie van het Cobra Museum, en zijnde creatieve geesten, komt daar een heel divers en rijk beeld uit. Thom de Jager (NL) koos als vertrekpunt een doek van Karel Appel uit het depot met een gat in het midden waardoor ooit de camera van Jan Vrijman zijn werkwijze filmde.

Het programma word dit jaar voor de tweede maal georganiseerd in het kader van een unieke samenwerking tussen de onderwijsinstelling en het museum. De opening vindt plaats op Hemelvaartsdag (donderdag 29 mei), 20:00 uur met performances en lancering van de Art in Context publicatie ‘Public Relations.'
 
© Nationale Onderwijsgids